Stezka korunami stromů Lipno / Média a partneři / Tiskové zprávy / LIPNO převzalo prestižní ocenění EDEN v Bruselu z rukou evropského komisaře.

LIPNO převzalo prestižní ocenění EDEN v Bruselu z rukou evropského komisaře.

Prestižní evropské ocenění v 7. ročníku EDEN - European Destination of ExcelleNce převzali v pondělí večer v Bruselu zástupci destinace Lipno společně s dalšími 18 úspěšnými evropskými regiony. Lipno cenu Evropské komise získalo svým unikátním produktem LIPNO BAVÍ, resp. LIPNO BEZ BARIÉR.

Evropská komise si klade za cíl podporovat rozvoj cestovního ruchu a přispívat k navazování kontaktů a výměně zkušeností mezi jednotlivými destinacemi. Proto každoročně nejen vyhlašuje soutěž EDEN, ale zároveň iniciovala vznik sítě destinací, které se kdy zúčastnily soutěže EDEN. Ty se pravidelně scházejí a navrhují další aktivity a projekty přispívající k rozvoji cestovního ruchu“, informoval pan Pedro Ortún-Silvan během jednání asociace EDEN NETWORK, které se Lipno nyní stalo členem.

Lipno se postavilo po bok například rakouského Kaunertalu, kyperské destinace Polis Chrysochous, irského Cavan Town či řeckého Marathonu. Tyto a další regiony byly oceněny za systematický přístup k rozvoji turistické nabídky pro rodiny s dětmi, seniory, ale především pro handicapované. Zástupci všech vítězných destinací převzali ocenění z rukou zástupce Evropské komise pana Pedro Ortún-Silvana.

Atmosféra v bruselské Albert Hall byla naprosto jedinečná. Sešlo se zde na 200 lidí z více jak 20 evropských zemí, kteří mají stejný cíl, a to rozvíjet cestovní ruch tak, aby nabídka té které destinace byla zajímavá, přinesla návštěvníkům zážitky a bavila,“ sdělila z Bruselu Jitka Fatková ze společnosti Lipensko, která cenu přebírala.

Doplnila, že není náhodou, že se všechny oceněné destinace pečlivě věnují i nabídce pro handicapované – všichni usilují o to, aby se u nich cítil komfortně každý, tedy i host s jakýmkoli zdravotním omezením. „A to je i případ Lipna, které dlouhodobě myslí na handicapované. Svědčí o tom nejen bezbariérovost turistické infrastruktury, ale i speciální sportovní vybavení v půjčovnách provozovaných společností Lipno Servis či akce pořádané speciálně pro handicapované návštěvníky. K tomu, že se stalo Lipno vítěznou destinací, bezesporu přispěla také Stezka korunami stromů, která v loňském roce rozšířila nabídku Lipna, a to právě díky své bezbariérovosti i pro návštěvníky na vozíčku či rodiče s kočárky,“, uvedla Fatková.

Pro Lipno je ocenění dlouholeté snahy o rozvoj turistické infrastruktury a služeb určitou satisfakcí a důkazem, že směr, který jsme si určili před více jak 20 lety, je správný. Rodiny s dětmi, stejně jako senioři se u nás cítí dobře, jezdí na Lipno v zimě i v létě. Rozvoj nabídky pro handicapované je pak naprostou samozřejmostí,“ konstatoval Zdeněk Zídek, starosta obce Lipno nad Vltavou.

Jitka Fatková, LIPENSKO s.r.o., T 724 174 286, E fatkova@lipno.info