Stezka korunami stromů Lipno / Média a partneři / Tiskové zprávy / Záchranáři se v sobotu představí na Lipně

Záchranáři se v sobotu představí na Lipně

Lipno nad Vltavou – Velmi atraktivní podívaná čeká tuto sobotu 7. září všechny návštěvníky Lipna nad Vltavou. V Active parku Lipno a na Stezce korunami stromů předvedou své schopnosti a dovednosti všechny složky Integrovaného záchranného systému. Chybět nebudou zajímavé ukázky práce policejní zásahové jednotky, vrtulníku, hasičů při zdolávání požáru nebo zásahu při dopravní nehodě.

Na Lipně se v rámci akci Lipno dětem aneb Den s Integrovaným záchranným systémem představí od vodních záchranářů, přes policii, hasiče, zdravotnickou záchrannou službu až po horskou službu. Program je určený pro rodiny s dětmi a bude zábavný i interaktivní zároveň. „Chceme návštěvníkům přiblížit i méně známé záchranářské techniky,“ láká na sobotní program Filip Pekárek, ředitel Stezky korunami stromů, a prozrazuje jeden bod z programu: „Horská služba předvede slanění záchranářského psa přímo z vyhlídkové věže Stezky korunami stromů.“ Pro děti do 15 let je připraven bonus v podobě vstupného a jízdy tobogánem na Stezce korunami stromů zdarma. Lidé mohou zaparkovat na bezplatném parkovišti u dolní stanice lanové dráhy, kde bude také probíhat prezentace záchranářů.

Každá složka bude mít vymezeno své stanoviště, na kterém budou po celý den probíhat prezentace, ale i nácvik jednotlivých akcí. „Program odstartuje v 10 hodin dopoledne a potrvá až do 16. hodiny,“ upřesňuje Pekárek.

Vodní záchranáři zopakují desatero první pomoci a upozorní na nebezpečí při sjíždění jezů. Nebude chybět ani záchrana tonoucího. Diváky určitě přiláká i nebezpečné slaňování záchranáře se psem z vyhlídkové věže Stezky korunami stromů. Policie představí nejen své moderní vybavení zásahových vozidel, která si budou moci zájemci prohlédnout zblízka, ale připraví i několik soutěží pro děti. Letecká záchranná služba předvede zásah pomocí vrtulníku s využitím lanového podvěsu. Hasiči budou zachraňovat figuranty opět přímo z vyhlídkové věže Stezky korunami stromů, na centrálním parkovišti navíc připraví ukázky a hry pro děti včetně hašení, pro dospělé pak návod, jak se chovat při dopravní nehodě.

Každá složka záchranného systému si připraví prezentaci a několik aktivit s úkoly. Děti s rodiči si pak budou moci ověřit nabyté znalosti v praxi. Úspěšně zvládnuté úkoly budou zapisovány do účastnické karty, po jejímž vyplnění a odevzdání získají děti do 15 let jako odměnu vstup na Stezku korunami stromů a jízdu na toboganu zdarma.

Informace o programu akce konající se 7. 9. 2013 můžete nalézt na www.lipno.info.

Kontakty pro média:
Eva Černíková, LIPENSKO s.r.o., tel.: 606 720 020, e-mail: cernikova@lipno.info